lunes, 27 de abril de 2009

Un malalt de grip porcina hospitalitzat al Hospital General de Granollers

El Departament de Salut ha detectat, de moment, un total de deu casos sospitosos de grip porcina en humans a Catalunya. A les tres persones que podrien patir aquesta malaltia i que es van detectar ahir diumenge s’han de sumar set casos més que potencialment podrien estar afectats per la grip porcina en humans. No es descarta que en les properes hores puguin aparèixer nous caos de sospita.

Els deu possibles casos corresponen a sis homes i a quatre dones joves, d’edats compreses entre 21 i 32 anys, que han iniciat en els darrers dies un quadre respiratori lleu, amb tos, cansament general i febrícula, i que tenen l’antecedent d’haver tornat de Mèxic en la darrera setmana. Tots es troben ingressats hospitalàriament i en observació. El seu quadre clínic és lleu i amb bona evolució. S’han recollit mostres per a les anàlisis microbiològiques que permetin descartar que es tracti de casos de possible grip porcina.

Les persones potencialment afectades romanen ingressades als següents centres hospitalaris: cinc pacients a l’Hospital Clínic de Barcelona, un a l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, un a l’Hospital de Campdevànol, un a l’Hospital de Sant Pau, un altre al de Granollers i un a l’Hospital Plató.

D’altra banda aquest matí el Secretari de d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Miquel Gómez, participa en la reunió del Comitè Executiu Nacional per a la Prevenció, el Control i el Seguiment de l’Evolució Epidemiològica del Virus de la Grip, que s’ha convocat aquest matí a la seu del Ministeri de Sanitat i Política Social, per analitzar la situació actual i per coordinar les accions i les mesures que s’estan adoptant.

Tots els casos en estudi s’han identificat com a resultat de l’aplicació del protocol de vigilància i control de la grip porcina activat pel Departament de Salut en tots els centres sanitaris a Catalunya el passat divendres al vespre, d’acord amb les indicacions de la OMS, i de manera estretament coordinada amb el Ministeri de Sanidad y Política Social i les Comunitats Autònomes.

Aquestes mesures responen a l’alerta causada per l’aparició de casos de casos de grip porcina A/H1N1 als estats de Califòrnia i Texas, així com també a diverses zones de Mèxic i consisteixen en identificar antecedents epidemiològics de viatge recent a Mèxic en persones que presentin simptomatologia respiratòria aguda febril i recollir mostres respiratòries davant la sospita d’un possible cas de grip amb antecedent de viatge a Mèxic en els darrers 10 dies. Aquestes mesures complementen les adoptades pel MSYPS per els serveis de Sanitat Exterior de cara als viatgers provinents de les regions esmentades, i que inclouen informació i detecció de possibles casos.

Es recorda que les persones que hagin tornat de Mèxic en els darrers 10 dies però que no presentin cap quadre respiratori febril no han de fer res, com tampoc ha de prendre cap precaució específica la resta de la població general resident a Catalunya. En el cas de les persones que tinguin previst viatjar a Mèxic en els propers dies, es recomana seguir les precaucions d’higiene habituals en les situacions de grip, que es poden consultar a les webs del Departament de Salut i del Ministerio de Sanidad y Política Social.

La grip porcina és una malaltia respiratòria dels porcs, causada pel virus de la grip tipus A, que provoca amb freqüència brots de grip entre aquests animals. Encara que, en general, els virus de la grip porcina no infecten els humans, en algunes ocasions s'han presentat casos d'infeccions en persones. Els casos en humans es presenten més sovint en persones que tenen contacte directe amb porcs.
Cal recalcar que la transmissió del virus de la grip porcina, com de la resta de virus de la grip, és per via respiratòria (a partir de les secrecions nasals o orals), i que en cap cas es transmet per via digestiva, per la qual es recorda que es pot menjar qualsevol tipus d’aliment que contingui porc o productes derivats del mateix, ja que no comporta cap risc de transmissió de grip porcina.

Les autoritats sanitàries de Catalunya estan en contacte permanent amb el MSYPS per tal d’anar actualitzant les informacions que es vagin produint sobre la situació en estudi als Estats Units i a Mèxic, i per fer el seguiment dels resultats que es puguin presentar i de les noves actuacions que, eventualment, la OMS pugui recomanar.

Per a qualsevol dubte, es pot consultar a Sanitat Respon (902111444), que des del propassat divendres 24 d’abril ha rebut un total de 132 trucades de persones que demanaven informació sobre la grip porcina en humans.

Etiquetas: ,

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio