martes, 10 de marzo de 2009

Reconeixement al servei de pediatria del Hospital de Granollers

El Servei de Pediatria de l’Hospital General de Granollers ha celebrat trenta anys de servei pediàtric especialitzat i de referència a la comarca. Al llarg d’aquests anys el Servei de Pediatria s’ha consolidat com un dels millors de Catalunya, assolint progressivament un nivell més elevat de complexitat i especialitats. Segons el darrer Pla Estratègic d’Ordenació de l’Atenció Maternoinfantil als Hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública a Catalunya, el servei de Pediatria de l’Hospital General de Granollers ha obtingut el nivell IIB, situant-se en el tercer nivell en grau de complexitat.

En aquest sentit, cal recordar que el Servei de Pediatria de l’Hospital General de Granollers no només és el centre de referència de la comarca del Vallès Oriental sinó que també és referència per l’Hospital de Vic.

El servei de Pediatria de l’Hospital General de Granollers compta amb totes les especialitats pediàtriques (Nefrologia Pediàtrica, Pneumologia Pediàtrica, Seguiment Neonatal, Neurologia Pediàtrica, Cardiologia Pediàtrica, Gastroenterologia Pediàtrica, Endocrinologia Pediàtrica, Onco-Hematologia pediàtrica, Al.lergologia Pediàtrica, Ortopèdia Pediàtrica, Oftalmologia Pediàtrica, Cirurgia Pediàtrica), una unitat de cures intensives neonatals, està acreditada com a Hospital Amic dels Nens, i entre les novetats més significatives que s’han introduït durant l’any 2008 ha estat el conveni de col·laboració amb l’Hospital de Sant Joan de Déu per compartir el RETCAM i la consolidació de l’especialitat en al·lergologia pediàtrica.

Des de la posada en marxa del servei de diagnosi preventiva de retinopatia dels nens prematurs a través del sistema RETCAM s’han visitat 58 nadons. La RetCam és una nova tecnologia que permet obtenir imatges del fons d’ull, una tècnica idònia pels nadons, ja que no requereix la col·laboració del pacient. Aquesta tecnologia consisteix en un aparell portàtil amb una càmera de vídeo que s’adapta a la superfícies de la còrnia gràcies a una lent especial i que permet obtenir imatges del fons d’ull de 130º d’amplitud. La filmació es veu en una pantalla d’ordinador, es capturen els fotogrames necessaris i es transmeten a través d’Internet al servidor de l’Hospital de Sant Joan de Déu on, com a centre de referència, un expert estudiarà els resultats i donarà les recomanacions oportunes. Amb la implantació d’aquesta nova tecnologia els pacients que fins ara s’havien de traslladar fins l’Hospital materno-infantil de Sant Joan de Déu a Esplugues de Llobregat, a partir d’ara podran romandre a la comarca.

L’estructura de l’Atenció Neonatal de l’Hospital General de Granollers també s’ha anat consolidant des de la jerarquització del Servei de Pediatria, que ha anat cobrint etapes des del 1980. Actualment l’Atenció Neonatal de l’Hospital comprèn: la unitat neonatal de nadons patològics, on es troba la unitat de cures intensives; l’atenció prenatal, que es realitza conjuntament amb el Servei d’Obstetrícia en casos de problemes amb el fetus o la gestant; l’atenció del nounat normal a la Unitat materno-infantil que promou la lactància materna i la reanimació del nounat en casos de risc a la sala de parts i al quiròfan.

En aquest aspecte, s’ha potenciat la formació interna dels professionals en tècniques de reanimació neonatal. Aquesta tècnica pretén millorar la immediatesa i la capacitació en moments crítics que requereixen una reanimació d’aquest tipus. De fet, es calcula que entre el 5 i el 10 per cent dels neonats són sotmesos a aquest tipus de reanimació com a conseqüència d’alguna anomalia o patologia. Aquesta tècnica exigeix una formació específica ja que la reanimació neonatal requereix d’una sèrie de coneixements anatòmics, fisiològics i farmacològics determinats. Cal tenir en compte que la patologia neonatal presenta unes característiques concretes que la diferencien dels lactants i infants. Les societats científiques internacionals de Neonatologia i Obstetrícia i Ginecologia adverteixen de la necessitat de comptar amb la presència d’una persona capacitada per iniciar reanimacions neonatals durant el part i que hi hagi un professional capacitat per dur a terme una reanimació completa localitzable en tot moment. En aquest sentit, el Servei de Pediatria de l’HGG compta amb dos metges acreditats com instructors en RCP neonatal per la Sociedad Espanyola de Neonatología (SEN).

També cal destacar la Unitat de Nounats Patològics de l’Hospital General de Granollers s’ha convertit en un referent dins la seva àrea d’influència gràcies a un model d’atenció humanitzada centrat en la família, que integra en el procés assistencial a la mare i al pare de la criatura. Aquest model basat en els principis d’Atenció Humanitzada Perinatal promou la lactància materna en nens prematurs i el que s’anomena com a mètode cangur, que consisteix en el contacte pell amb pell del nadó amb els seus progenitors afavorint d’aquesta manera la transició per l’alta.

Dins aquesta Unitat es realitzen cures intermitges i intensives de nadons que presenten generalment situacions clíniques de prematuritat i baix pes al néixer, malalties respiratòries, infeccions o hipoglucèmies. També inclou tècniques de ventilació mecànica i pressió positiva contínua de la via aèria i la col·locació de catèters umbilicals i arterials. En aquestes situacions, la informació als pares dels nens crítics és molt freqüent i comprensible i en casos de permanència prolongada a la Unitat s’ofereix a la família sortides de durada progressiva (alta esglaonada) per tal d’adaptar l’alta definitiva a cada nucli familiar.

Un cop es donen d’alta els nounats patològics s’ofereix un seguiment interdisciplinari a Consultes Externes a nens amb risc de seqüeles de desenvolupament, principalment en prematurs de 32 setmanes o menys de gestació o a nadons que necessitin d’una atenció especialitzada per problemes neurològics, psicològics, visuals, auditius, d’aprenentatge. Els professionals que formen l’equip de seguiment són: neonantòlegs, neuròlegs de desenvolupament, i equips d’atenció “primerenca”. El seguiment acompanya el desenvolupament del nen fins l’etapa escolar i detecta a cada etapa del creixement possibles problemes que necessiten atenció especialitzada: neurològics, visió, audició psicològics, d’aprenentatge.

Les consultes externes del Servei de Pediatria:

Durant l’any passat les consultes externes de pediatria han experimentat un elevat creixement passant de les 8.314 visites l’any 2006 a les 9.562 del 2008. Aquest increment d’activitat també s’ha vist reflectit en els ingressos a la UCI neonatal que en 2005 van ser de 243 mentre que l’any 2008 han estat de 331, dels quals un 13% han estat provinents d’altres centres (Vic, Mollet). La mitja d’estada de les 900 altes pediàtriques és de 3,82 dies mentre que a la UCI neonatal aquesta estada augmenta a 15,5 dies.

Aquesta atenció culminarà amb el trasllat al nou edifici d’atenció ambulatòria on tant professionals com usuaris guanyaran en confort i qualitat gràcies a les noves instal·lacions.

Etiquetas:

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio